Domů » Blog » Slovem i fotografií » Osobní výtah Ferdinada V. na zámku v Zákupech

Osobní výtah Ferdinada V. na zámku v Zákupech

Na státním zámku Zákupy jsem byl během svého života několikrát, ale ještě jsem neměl nikdy možnost procházet se po jeho půdách a vidět další místa zámku, která jsou normálnímu návštěvníkovi nepřístupná. Bez možnosti fotografovat by to nebylo to pravé, a když paní kastelánka svolila, neváhal jsem využít této ojedinělé možnosti.

Osobní výtah Ferdidanda V. byl vybudován v roce 1870 firmou RINGHOFFER, jako jeden z prvních výtahů v Česku. Kabina je dvoumístná s dvěma polstrovanými křesly proti sobě, pohyb zajišťovala lidská síla pomocí dvou rumpálů, v přízemí a strojovně. Výtah byl zavěšen na ocelových lanech přes obrovskou kladku se čtyřmi protizávažími. Pohyb rumpálů byl ve strojovně důmyslně sestaven převody přes ozubená soukolí, aby nemusela být vynakládána velká síla k pohybu samotného výtahu. Pohyboval se z přízemí do 2. patra a výstupové šachty jsou jen na jednu stranu, naproti je vždy velké okno k výhledu do zámku. Naposledy byl výtah používán v roce 1900, kdy se na zákupském zámku konala svatba arcivévody Františka Ferdinand d´Este a hraběnky Žofie Chotkové.

Vlastní prohlídka začala v přízemí zámku, kde byl úzký vstup do výtahové šachty a pohledem vzhůru bylo vidět dno výtahu, který byl v 2. patře šachty ukotven, výhledové okno i výstupní ochoz v 1. patře. Masivní trámy na bocích šachty, byly hlavním vodícím prvkem kabiny.

V další malé souběžné šachtě se původně pohybovala 4 velká železná protizávaží zavěšená na ocelových lanech. Otvorem do pobočné šachty bylo vidět jedno původní závaží.

Z druhé strany šachty je pak výklenek, kde je rumpál. Ve druhém patře byla vlastní kabina výtahu

prosklené okno na zámecké schodiště s halou. Další kroky naší prohlídky mířily již po dřevěném schodišti do půdních prostor. Abychom se dostali ke strojovně, museli jsme projít půdou všemi trakty zámku, což bylo velmi zajímavé. Co chvíli se před námi objevily masivní železné tyče trčící z dřevěné podlahy až ke střeše…. jsou na nich zavěšeny obrovské zámecké lustry.

Pod krovy jsou také velká ocelová závaží, různě propojená ocelovými tyčemi, kterými je svázána celá střecha proti pohybu a nacházejí se i na podlaze a tak jsme museli postupovat velmi opatrně. Zhruba uprostřed cesty půdou jsem odhalil jednu zajímavou místnůstku, která ukázala, že na půdě je život.

Závěrečná trasa nad zadním křídlem zámku byla trochu náročnější, protože zde není klasická dřevěná podlaha, resp. žádná a přes trámy byla jakási lávka z prken, po které jsme dorazili až ke strojovně, které dominuje obrovské kladkové kolo.

Tady naše výprava končila a vraceli jsme se zpět půdními prostory, abychom pak vyšli na hlavním nádvoří zámku. Využil jsem příležitosti a nahlédl do zámeckého parku a byl jsem zděšen v jakém stavu jsou balustrády se sochami a jak chátrá hospodářská budova, kde bývala zámecká konírna a stejně tak bývalé zámecké zahradnictví se skleníky. Vše se rozpadá a stát nemá peníze na opravy, proč asi, když se všude krade!!!

Celkový pohled ze zámeckého parku na poničené balustrády a sochy...

Zbytky zahradnictví, ruiny, vše chátrá...

Hospodářská budova, sice jsou uvnitř vzpěry a výztuhy, ale na některých místech se již propadly stropy a situace se každým dnem zhoršuje...

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace