Domů » Blog » Slovem i fotografií » Návštěva prezidenta v Jablonném v Podještědí

Návštěva prezidenta v Jablonném v Podještědí

Návštěva Libereckého kraje se několikrát odkládala, ale nakonec se v měsíci dubnu 2011 uskutečnila. Prezidentský pár po oficiálním přivítání na hejtmanství v Liberci, zavítal k první návštěvě právě do Jablonného v Podještědí, jehož vznik se datuje kolem roku 1240. Je nutné připomenout, že v roce 1369 navštívil městečko poslední panovník a to Karel IV. a tak trvalo staletí, než do města dorazila opět první hlava státu.

Prezidentské limuzíny dojely až před Baziliku sv. Zdislavy, kde prezidentský pár přivítal starosta města Bc. Petr Sadílek, litoměřický biskup, Mons. Mgr. Jan Baxant (Jeho biskupské heslo zní „Ut videam“ česky „Ať vidím“), dále RNDr. ThLic. Jan Rajlich OP - správce farnosti a rektor papežské baziliky minor v Jablonném v/P a další představitelé města. Následovalo úvodní slovo starosty, kdy připomněl, právě onu poslední návštěvu panovníka. Krátce pohovořil také hejtman Libereckého Kraje Mgr. Stanislav Ajchler a pak dostal již slovo Václav Klaus a následně i paní Lívie. Oficiální návštěvy se účastnil také poslanec za Českolipsko, Petr Skokan (bývalý hejtman Libereckého kraje). Po proslovech a odpovědích na otázky občanů ohledně financí a politické situace se prezidentský pár podepsal do kroniky města. Následně došlo na předání darů a poté se prezidentský pár a jeho nejbližší s ochrankou a dalšími delegáty přesunuli do nitra baziliky, kde strážce hrobu sv. Zdislavy Jan Rajlich hovořil o historii kostela i samotné patronce. Následoval přesun do katakomb k hrobce sv. Zdislavy, kam prezident položil kytici a uklonil se před katafalkem a ostatky světice. Protlačit se v setmělém podzemí mezi ochrankou nebylo úplně jednoduché, ale nakonec se vše zdařilo. Následovala krátká debata, kdy se pan prezident s chotí dotazovali na některé podrobnosti o Zdislavě a tyto dotazy zodpovídal Jan Rajlich i Mons. Jan Baxant. Po opuštění katakomb se krátce objevil prezidentský pár před Bazilikou, rozloučili se s občany, nastoupili každý do své limuzíny a odjeli na oběd do restaurace v blízkém ranči Malevil v Heřmanicích, kde se pan prezident podepsal na zeď vedle dalších podpisů významných osobností veřejného a politického života nejen z naší republice. ZDE je možné shlédnout video z návštěvy prezidentského páru.

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace