Domů » Blog » Slovem i fotografií » Kde fotit tropické motýly po celý rok

Kde fotit tropické motýly po celý rok

SCHMETTERLINGSHAUS - Motýlí dům a dům tropů byl otevřen v únoru 2004 v lázeňském městečku Jonsdorf, které se nachází kousek (cca 10 km) od hraničního přejezdu Petrovice-Lückendorf u Jablonného vPodještědí. V dubnu roku 2011 jsem navštívil tento nádherný tropický dům skamarádkou a fotografkou Gábinou Novákovou. Byli jsme tam přes tři hodiny a domů se nám vůbec nechtělo.....Uprostřed tropického světa rostlin, obklopeni palmami, banánovníky a bambusovníky, jsme mohli hodně zblízka zažít tropické motýly v jejich přirozených podmínkách. Atmosféru džungle dodalo jezírko s malým vodopádem a nádhernými rybkami. Misky sovocem a karafiáty jsou ideálním místem na pozorování krásně zbarvených a zároveň dobře maskovaných motýlků. Motýlí dům má celoroční provoz. Osmihranná budova se skleněnou střechou se stará o optimální světlost a průnik slunečních paprsků. Nutností je vytápění na minimální konstantní teplotu 25 °C. Vyšších teplot se dosahuje přirozenou cestou při slunečním záření. Vlhkost vzduchu se udržuje kolem 75%.

Aktivitu tropických motýlů ovlivňují tři faktory: teplota, vlhkost a nejdůležitější je slunce. Kolem 35 druhů ze čtyř kontinentů (Papilio) z Indonésie a Austrálie, ( Morpho Caligos) ze střední a jižní Ameriky, ( Satyridae Attacus) z Číny a mnoho jiných. Pozorovat můžete námluvy a páření tohoto krásného hmyzu naší planety. Na rostlinách najdete motýlí vajíčka, housenky a kukly. Naleznete stopy po housenkách na jejich speciálních rostlinách, kterými se živí. Vedle různé techniky letu je i hledání potravy druh od druhu rozličné. Květy rostlin a také stolečky s ovocem jsou oblíbeným odpočinkovým místem tohoto exotického hmyzu.

V motýlí hale vás zabaví i potěší, pohled na rodinku malých opiček Kosmana bělovousého. Můžete se procházet po upravených chodníčcích po celé hale nebo si sednout na některou z laviček a jen se kochat tou nádherou. Může se stát, že některý motýl si splete váš parfém nebo barvu oblečení s květinou a sedne si na vás. Motýlci jsou opravdu velmi blízko, takže si bohatě vystačíte s ohniskem 100. Použití blesku není možné, protože motýlci by „oslepli“ a ztratili schopnost orientace. V motýlí hale je vlhký vzduch a hodně velké teplo, tak si připravte vhodné oblečení, protože si budete připadat jako v sauně.

Ve vstupním prostoru a vprvním patře jsou k vidění v teráriích různí obojživelníci. Suchozemské a vodní želvy, chameleóni, nádherné tropické žabky, které ne a ne pořádně zapózovat a tak jsme se po chvilce s Gabčou střídali a cvakali. Dalšími živočichy byli ještěrky, hadi, sklípkani a další hmyz. Před vstupem do motýlí haly je asi 3m dlouhé mořské akvárium s korálovými rybami a kolem třiceti různých korálů a sasanek obývá tento vodní svět. I tady jsme si pěkně zafotili a lezli chvílemi i po kolenou a vyvolávali jsme úsměvné pohledy návštěvníků, kteří nechápali, proč musíme u focení ležet na dlažbě ;-)

Pestrý koutek se suvenýry nabízí jak hračky a upomínkové předměty, tak i odbornou literaturu. Po návštěvě zařízení přijde vhod i kavárna s občerstvením s pestrou nabídkou. Překvapí vás obsluha i na recepci hovořící velmi dobře česky. V celém objektu se nachází dostatek laviček k posezení a pro malé návštěvníky je tu i pěkný dětský koutek. Samozřejmostí je i bezbariérový přístup. Vstupné pro dospělé je 4,50 a pro děti 3 €.

Určitě stojí návštěva tohoto místa za to a navíc hned vedle Jonsdorfu je další lázeňské městečko (Oybín) s romantickou zříceninou hradu a celestinského kláštera s vyhlídkovou věží, založeného císařem Karlem IV. ve 14. století na hoře Oybín. Pokud by toto vše bylo pro Vás málo, můžete jet parním vláčkem úzkokolejkou z Jonsdorfu až do Žitavy a udělat si tak celodenní výlet s rodinou.

Nejsem si jistý... poraďte ;-)

Babočka Morpho peleides

Babočka Caligo teucer

Babočka Morpho peleides

Idea leuconoe - známý též jako Paper kite (papírový drak) - pro svůj jemný a pomalý let připomínající poletující papír

Tento krásný motýl patří do rodiny Nymphalidae, která má 22 poddruhů. Je nápadný velkými křídly a klidným letem. Není ptačí potravou, protože jeho tělo obsahuje jed (alkaloidy). Žije od jižní Číny přes Malajsii, Filipíny a na indonéských ostrovech v hustých deštných lesích. V Indonésii je však téměř vyhuben díky narušenému přirozenému životnímu prostoru.

Souznění

Pralesnička

Vřeténka mandarín

Zobec obecný

Útesník šestipruhý

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace