Domů » Blog » Slovem i fotografií » Mistrovství ČR na ledové ploché dráze - Hamr na Jezeře 16.2.2013

Mistrovství ČR na ledové ploché dráze - Hamr na Jezeře 16.2.2013

V sobotu 16.2.2013 se na zamrzlé hladině Hamerského jezera rozhodlo o letošním mistru ČR v ledové ploché dráze. Loňský titul a vítězství po zásluze obhájil Jan Klatovský, který nenechal nikoho na pochybách a suverénně vyhrál všechny své rozjížďky. Závody musely být z bezpečnostních důvodů předčasně ukončeny.

Letošní zima přinášela značné výkyvy, kdy po rekordních mrazech, které sahaly na třicítku, padaly teploty během tří dnů téměř k nule a tak se naši ledoví plochodrážníci po předchozích třech letech, kdy se zimě i ledu dařilo, letos moc nesvezli. Do poloviny února se žádný oficiální závod neodjel a ještě v neděli 10. února nebylo jasné, zda se letošní klání o mistra republiky uskuteční. Ledařská asociace nakonec v pondělí oficiálně potvrdila, že se v sobotu mistrovský závod v Hamru na Jezeře pojede. Protože do tohoto nádherného rekreačního střediska známého z filmu „Dovolená s andělem“ přijeli naši nejúspěšnější ledaři, tedy bratři Jan a Antonín Klatovští, dalo se předpokládat, že se můžeme těšit na super zážitky a že zřejmě titul poputuje právě do Klabo Teamu.

Z našich špičkových ledařů totiž chyběl pouze Petr Klauz, jinak se sešla nejsilnější sestava tuzemských borců doplněná kvartetem ze zahraničí. Po roční pauze způsobené zraněním se na ledové ovály vrátil exmistr republiky Andrej Diviš, který spolu s Klatováky předloni vybojoval bronzovou medaili z mistrovství světa družstev a předloni v Hamru zvítězil. Stejný skalp z MS vloni získal ledařský matador Jan Pecina z SK Osečná a na příčky nejvyšší pomýšleli určitě také Lukáš Volejník ze stejného týmu či otec a syn Radek a Lukáš Hutlovi. Krátce po třinácté hodině nastoupila celá šestnáctka startujících na slavnostní zahájení a představení se přihlížejícím divákům. Diváků bylo rozhodně proti předchozím ročníkům méně, ale nelze se divit, protože řada lidí měla po rozhodnutí asociace již na víkend jiný program, ale kdo opravdu chtěl, do Hamru přijel.

Po několika rozjížďkách, kdy bratři Klatovští sbírali body za vítězství ve všech svých jízdách, bylo skoro jasné, že o titulu se rozhodne právě mezi nimi. Bratři se pak setkali v desáté jízdě, v níž ale namísto „bratrovražedného“ souboje zcela dominoval mladší Jan, zatímco Tonyho zle potrápil Lukáš Hutla.

Jan Klatovský v první své rozjížďce potvrzoval své kvality a všechny své jízdy nekompromistě vyhrál a tím si zajistil titul mistra republiky pro rok 2013

Skvělou jízdu na hamerském jezeře předváděl také další mladík a to Lukáš Hutla. Po karambolu v první jízdě dokázal dvakrát zvítězit a třetí místo si připsal v jízdě desáté, v níž prohnal Antona Klatovského. Stejný počet bodů (devět) si připsal i pátý Marcus Jell, který byl nejúspěšnějším zahraničním účastníkem a také šestý Jan Pecina. Sedm bodů získali Radek Hutla a Andrej Diviš, který se pomalu dostává do formy po loňském nepříjemném zranění. Devátý skončil Rakušan Josef Kreuzberger a desítku nejúspěšnějších uzavřel Vlado Višváder, jehož o lepší umístění připravil stávkující motocykl.

Jan Pecina stíhaný Lukášem Hutlou

Po 15. rozjížďce se sešli všichni závodníci s ředitelem závodu i traťovými komisaři, protože v první zatáčce za startem se objevily velké praskliny a rozhodovalo se, zda bude závod pokračovat či nikoliv. Nakonec se uskutečnila ještě jedna jízda, ale prasklinami v ledu si našla voda cestu na povrch a jediný podnik letošního šampionátu jednotlivců musel být předčasně zrušen (nebezpečí pádů a případného prolomení ledu).

Debata závodníků s rozhodčími nad dalším průběhem závodů. zleva jan Pecina, Tony Klatovský (roháč) a pardibický lukáš Hutla

V těchto chvílích byl bezpečně v čele Jan Klatovský, který díky svým čtyřem vítězstvím získal svůj třetí titul a vyrovnal tak počet svého otce. Jeho starší bratr Antonín prohrál pouze s ním, avšak v sedmé jízdě porazil Lukáše Volejníka, což se nakonec ukázalo jako klíčové pro určení majitele stříbra. Lukáš Volejník, který už ve své první jízdě, kterou po restartu vyhrál před Lukášem Hutlou a Němcem Marcusem Jellem ukázal, že by mohl zasáhnout do boje o medaile. Další důležité vítězství si připsal nad svým týmovým kolegou Janem Pecinou a třetí pak nad Rakušanem Josefem Kreuzbegerem a exmistrem republiky Andrejem Divišem. Lukášovi na motocyklu zapůjčeném od Jana Klauze doslova narostla křídla a svým výkonem ukázal, že je po bratrech Klatovských naším nejrychlejším ledařem.

Nahoře mladší z bratrů Klatovských Jan a dole s krásnými rohy Antonín

Smůlu a štěstí zároveň měl Lukáš Hutla. Díky zrušení poslední série přišel o jízdu z kategorie snadnějších, na druhou stranu ovšem za viníka jeho pádu v rozjížďce byl určen Jan Klauz, byť oba protagonisté krizové situace zastávali o míře zavinění přesně opačný názor než rozhodčí. Jan Klauz dokonce na znamení nesouhlasu s verdiktem rozhodčího Pavla Kubeše odstoupil ze závodu

Oslavná holubička Antonína Klatovského pro diváky

Vítězové se radují: zleva 3. místo lukáš Volejník, uprostřed 1. místo Jan Klatovský a vpravo 2. místo jeho bratr Antonín Klatovský. GRATULACE hoši!!!

Konečné výsledky:

1. KLATOVSKÝ Jan, Klabo team (3,3,3,3) 12
2. KLATOVSKÝ Antonín, Klabo team (3,3,2,3) 11
3. VOLEJNÍK Lukáš, Osečná (3,2,3,3) 11
4. HUTLA Lukáš, ZP Pardubice (2,3,1,3) 9
5. JELL Marcus, Německo (1,3,3,2) 9
6. PECINA Jan, Osečná (3,2,2,2) 9
7. HUTLA Radek. ZP Pardubice (2,1,3,1) 7
8. DIVIŠ Andrej, AK Divišov (2,2,2,1) 7
9. KREUZBERGER Josef, Rakousko (2,2,0,2) 6
10. VIŠVÁDER Vladimír, PDK Mšeno (1,R,2,2) 5
11. RŮŽIČKA Robert (1,1,1,0) 3
12. DIVIŠ Josef, AK Divišov (0,0,1,1) 2
13. BĚHAL Martin, PDK Mšeno (1,1,0,R) 2 (los)
14. RATHGEB Thomas, Rakousko (d,0,1,1) 2 (los)
15. BIRN Markus, Švýcarsko (0,1,0,0) 1
16. KLAUZ Jan (d,N,N,N) 0

Další fotografie z MČR v Hamru na Jezeře

O čem asi v tuto chvíli přemýšlel Jan Pecina, když bylo rozhodnuto o pokračování závodů...

Antonín Klatovský vedle své strojovny, která ho nezklamala a vyjel si krásné 2. místo

Antonín si užil závěrečnou jízdu a předvedl divákům krásnou ledařskou holubičku

Bratrská debata - čeští reprezentanti - bratři Klatovští - Jan a Tony (s rohama)

Lukáš Volejník před nástupem na bednu... vypadá to, že si mne ruce z radosti nad zaslouženým bronzem.

Borci z SK Osečná na startu: vlevo Lukáš Volejník a vedle něj Jan Pecina

Matador ledové ploché dráhy a také majitel medaile z loňského MS družstev (2012). Družstvo ve složení Antonín Klatovský – Jan Klatovský a Jan Pecina pod taktovkou Miroslava Topinky se vrátilo z ruského Togliatti ověnčené bronzovými medailemi.

Milan Dvořák - starosta Hamru n/J a fotograf v jedné osobě nemohl na závodech chybět

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace