Domů » Blog » Slovem i fotografií » Jaroslav Svěcený v Bazilice sv. Zdislavy

Jaroslav Svěcený v Bazilice sv. Zdislavy

Na první červnový den v rámci akce „Noc kostelů“ byly plánovány dva koncerty, které si člověk nenechá jen tak ujít a přestože byla místa konání od sebe vzdálená pouhých 44 km, musel jsem se rozhodnout. Kostel v Hejnicích - Lucie Bílá a do Baziliky v Jablonném v Podještědí přijal pozvání jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů – Jaroslav Svěcený s nejlepší českou cembalistkou Jitkou Navrátilovou. Protože jsem chtěl slyšet mistra a jeho stradivárky v „našem“ chrámu a podobná akce se v bazilice doposud nekonala, byla volba víceméně jasná.

Začátek koncertu byl plánován na 19. hodinu a už krátce po půl šesté jsem zaparkoval vedle baziliky. Po krátkém rozhovoru se zástupcem Podještědských Pardálů (hlavní organizátoři akce), jsem se přivítal v atriu dominikánského kláštera s oběma protagonisty dnešního večera. Přes informace od p. Drába ml. z pořádajícího sdružení, že s focením při koncertu nebude problém, jsem se dovolil přímo mistra zeptat na focení před koncertem, protože po skončení svaté mše v18,30h se mělo jejich zázemí přesunout do sakristie baziliky. Byl velice příjemný, ochotný a upřímně lidský a svolil s fotografiemi v sakristii… pouze do chvíle, před laděním. Děkuji předem mistře…..

Krátce před 18. hodinou, kdy měla začít večerní mše svatá, která je v tuto dobu každý pracovní den, jsem se přesunul do baziliky. Z poslední řady jsem vnímal jen útržkovitě, co říká představený směrem k věřícím, protože se mi vybavila vzpomínka na diecézního kněze, pátera Zdeňka Fleiberka, který zde působil v70. letech jako administrátor. Kromě toho, že mne učil tančit na chůdách nebo jsme s ním jezdili malinkatým broukem-Fiat na Kozákov hledat acháty, zůstala mi nejvíce zaryta v paměti vzpomínka na první neoficiální prohlídku kostela se zmíněným knězem. Tehdy mi řekl, abych vystoupal na kazatelnu před hlavním oltářem, bouchl pěstí do řečnického ochozu a zvolal hodně nahlas „Buďte dobří!“. Chvíli jsem váhal, ale když mě vybídl slovy „Jen běž, ty musíš, svatý Petr si to přeje“, tak jsem vyšlapal po schodišti pozvolna nahoru. Trochu nesměle jsem klepl pěstičkou (bylo mi 12 let) a když mi zdola od prvních lavic kněz hlavou pokynul, zakřičel jsem na celý, avšak téměř prázdný kostel (byl se mnou bráška Pavel a ještě dva kamarádi). Bylo to úžasné, hluboké a zvláštní…. Pamatuji si to jako dnes, přestože je to už téměř 40 let a proto, když přijdu do naší baziliky, jeden z mých prvních pohledů patří této kazatelně a vzpomínce na pátera Fleiberka, budiž mu země lehká….

Po nostalgickém vzpomínání jsem zvažoval, jaké bude nejlepší místo pro fotografování, protože kvůli němu jsem zde byl, ale tentokrát více kvůli kulturnímu zážitku. Protože jsem věděl, že bude mistrovské duo „nahoře“ tedy za balustrádou směrem k hlavním oltáři baziliky, kde je přímé spojení se sakristií, byla jen otázka, z které strany budou mikrofony.

Ještě před dozněním posledních varhanních tónů sv. mše, jsem prošel kolem oltáře s lebkou sv. Zdislavy, patronky baziliky a spěchal k hlavnímu vchodu do sakristie, kde je chodba propojena vstupem do podloubí kláštera a zde již vycházel mistr a nesl si své „nádobíčko“, z čehož jsem usoudil, že přestože zde měl doprovodný tým, tak si kufříky nosí sám. No, nedivme se, stradivárky staré staletí mají cenu kolem 6-ti mil. €, uf....

Tak mistr začíná v sakristii vybalovat skvosty a přitom vzhlíží k ANTI MISSAM

A stradivárky jsou venku, může se začít ladit.... všichni pryč a prosím o ticho v bazilice

... a takhle vypadá smyčcový kufřík.....

Bazilika je plná jako už dlouho nebyla, mistr se svým doprovodem je vítán potleskem...

Mistr přichází na scénu, po krátkém úvodní slovu se chopí nástroje a začíná galakoncert...

Jaroslav Svěcený a nad ním Jan Berka z Dubé, který se zasloužil o výstavbu chrámu, vlevo je schodiště na zmiňovanou kazatelnu

Cembalo Jitky Navrátilové

Lidé tleskají a začínají vzdávat hold ve stoje....

Závěrečné poklonění divákům i bazilice...

Odložené klenoty....

Jaroslav Svěcený a sv. Zdislava na hlavním oltáři

Začíná podpisová akce před bazilikou

Na závěr CD s podpisem pro pana fotografa...

Byl to úžasný zážitek, sledovat a poslouchat mistra in natura..... pozitivní energií nabitou italskou hudbu Antonia Vivaldiho, Arcangela Corelliho,Giuseppe Tartiniho, doplněnou skladby českého a německého baroka (František Benda, J. S.Bach a G. F. Händel) a také zazněla jedna vlastní skladba, kterou složil mistr v roce 2009. Lahodný zvuk slavných italských a českých houslí 18. a 19. století dodal tomuto galakoncertu sváteční výjimečnou atmosféru. Pardálové, díky!

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace