Chov bílého tygra bílého (Pantheratigris) píše svou historii od roku 1994. V roce 2002 se podařil první úspěšný odchov mláďat. Po dlouhé době pak přišel rok 2011 kdy samice Surya Bára (druhé jméno má po své patronce Barboře Špotákové) porodila 3 mláďata, ale odmítla se o ně starat a krátce na to koťata zahynula. Po dlouhých deseti letech dostává tento chov tygra bílého další mocný impuls. Dne 1.7.2012 porodila stejná samice opět 3 potomky. Začala se rodit v neděli 1.7.2012 kolem sedmé hodiny ráno. První z nich čtyřletá Surya Bára vrhla ve velké vnitřní ubikaci, a když jej v zubech přenesla do porodního boxu, začala vzápětí rodit druhé. Poslední jedinec přišel na svět asi dvě hodiny poté. V tu chvíli vyvstala zcela zásadní otázka – bude se tentokrát Surya Bára o své potomky starat a dá jim napít mateřského mléka, nebo si jich přestane všímat stejně jako v říjnu 2011? Vše bylo tentokrát ale úplně jinak, protože od prvních chvil se začala Surya chovat jako starostlivá máma. Zhruba ve dvou týdnech života začala mláďata konečně vidět, což prozradily odlesky jejich očí v jedné z kamer, jak popisuje ředitel Liberecké ZOO MVDr. David Nejedlo. Po třech týdnech, resp. 23. – 24. července pak poprvé použila své končetiny k něčemu, co by se již směle mohlo nazvat chůzí. Nejprve vrávoravou a nejistou, posléze čím dál více odvážnou, což koťata stvrdila prvními výlety mimo porodní box. Dne 22.8.2012 proběhla první veterinární prohlídka, očkování a také zjišťování pohlaví, kdy bylo tedy potvrzeno, že trojčata tvoří dva kluci a jedna holka.

vsichni-splakatem.jpg

Stejně tak, jako v minulosti, měli i tentokrát možnost všichni posílat své návrhy na jména pro nová mláďata. Trojčata dostanou jména Gaia, Liam a Sambur. Do zoo dorazilo celkem 2251 návrhů, z nichž dvě jména vybrali zaměstnanci zoo a budoucí kmotři tygrů, jedno pak čtenáři serveru iDNES. Každé ze jmen má přitom osobitou spojitost buď k historii ZOO Liberec, nebo k její hlavní náplni. Gaia – jméno řeckého původu, které znamená Země, ale jeho nositelkou byla i řecká bohyně Země. Jméno odkazuje k první liberecké generaci mláďat bílého tygra (* 2002), která rovněž nesla jména z řecké mytologie – Achilles, Artemis a Afrodita. Přímou souvislost má pak jméno k samci Achillovi (nyní ZOO Bratislava), který je – řečeno humánní terminologií – Gaiiným dědečkem. Liam – jméno francouzského původu, které se odtud dále dostalo do Irska a Velké Británie. Jméno odkazuje k francouzské větvi libereckých bílých tygrů – otec trojčat Paris se totiž narodil ve francouzské ZOO Beauval, babička trojčat Shilang (ZOO Bratislava, matka novopečené matky Suryi Báry) se narodila v ZOO Cerza-Lisieux. Sambur – jméno hindského původu, které je jazykovou variantou pojmenování sambar. Jméno odkazuje k hlavnímu poslání bílých tygrů jako návštěvnické atrakci a zdroji financí, a tím je pomoc skutečně ohroženým druhům zvířat v jejich původních oblastech (část získaných peněz totiž zoo vynakládá v rámci svých mezinárodních projektů právě na záchranu zvířat in situ). Symbolickým zástupcem ohrožených zvířat je právě asijský kopytník sambar skvrnitý, jehož na filipínských ostrovech Negros a Panay běhá už jen několik set kusů (info www.zooliberec.cz)

_DSC9850.jpg

A nyní již k samotnému křtu trojčat tygra bílého, které se uskutečnilo dne 8.9.2012 za účasti zhruba 3000 návštěvníků. Úlohu kmotrů převzali osobnosti z našeho sportovního a kulturního odvětví, dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, za HC Bílí Tygři jejich kapitán a nejproduktivnější hráč základní části sezóny 2011/12 Petr Nedvěd, moderátorka Televizních novin TV NOVA Michaela Ochotská a kreslíř a humorista Petr Urban. Po slavnostním zahájení a představení kmotrů házel oštěpem do balíku slámy Petr Nedvěd. Poté si Míša Ochotská v dresu libereckých hokejistů vyzkoušela své hokejové umění. Petr Urban a Bára Špotáková pak předvedli všem přítomným, jak zvládají roli komentátora a zprávaře. Petr Urban si připravený text samozřejmě upravoval podle svého a bavil všechny přítomné. Následovalo osobní přání kmotrů, ke kterým se připojil i náměstek primátorky Liberce Bc. Jiří Šolc, který se v průběhu křtu objevil na pódiu a kdo jej zná, ví, že je všude nepřehlédnutelný. Už zbývalo tedy otevřít šampaňské, čehož se ujal samotný ředitel zahrady. Po přípitku došlo i k polévání tygříka. Protože ale trojčata zůstala pro tentokrát ještě se svou matkou, kdosi zpřítomných na pódiu (myslím, že to byla Bára) vymyslel, že tygřík se musí polít a proto začali spontánně polévat tygříka na triku konferenciéra Ing. Langra, mluvčího ZOO. Po vyprázdnění sklínek, pak všichni, včetně ředitele ZOO MVDr. Davida Nejedla, podepsali křestní listy mláďat. Další část byla věnovaná aukci obrazů kreslíře Petra Urbana s tematikou tygříků a křtin a závěr patřil přítomným divákům, kteří mohli získat podpis od všech kmotrů.

podpis-nedved.jpg

podpis-ochotska.jpg

barapolejva-langra.jpg

petrurbansmikrofonem.jpg

bara-a-petr.jpg

_DSC9915.jpg

misapetr-skrestnimlistem.jpg