Domů » Blog » Slovem i fotografií » Vyhlídková věž a nejstarší čapí hnízdo ve střední Evropě

Vyhlídková věž a nejstarší čapí hnízdo ve střední Evropě

Čapí hnízdo na pivovarském komíně v Jablonném v Podještědí je nejstarším hnízdem čápů nejen v České republice, ale také ve střední Evropě. První zmínka v kronice města o hnízdění čápů na komíně bývalého pivovaru se datuje od roku 1864, tedy v letošním roce (2011) je to už neuvěřitelných 147 let. Protože jsem bydlel 45 let přímo pod městskými hradbami, které dodnes obepínají pivovar z jižní strany, věděl jsem o jejich návratu a zahnízdění velmi přesně. Oznamovali to svým, pro čápy typickým klapáním a také jsem viděl hnízdo přímo z okna domu. Občas se stávalo, že přilétlo více párů a „cizáci“ nalétávali na hnízdo a snažili se domácí vyhnat. Ale kdo ví, třeba to byli právě ti, kteří zde předtím hnízdili a domáhali se svého obydlí.

Mnohem zajímavější je ovšem pohled přímo do nitra hnízda, který vám bude odměnou po vyšlapání 176 schodů na vrchol vyhlídkové věže, ale nejdříve trocha historie. Podle písemných dokladů zde již v roce 1279 stál původně gotický kostel sv. Kříže. Za husitských válek byl zcela vypálen a v roce 1457 obnoven v barokním slohu a vysvěcen jako Narození Panny Marie. Uprostřed měl osmibokou obrannou věž. V letech 1781-3 byl přestavěn a doplněn o představěnou západní část se čtyřbokou věží nynějšího tvaru. Po roce 1786 přestal být farním kostelem, nahradil jej kostel sv. Vavřince (dnešní Bazilika sv. Zdislavy). V roce 1788 při rozsáhlém požáru města opět kostel vyhořel. Až do roku 1863 byl znovu chátrající ruinou. Zachránily jej rozsáhlé sklepy, které sloužily jako úkryt obyvatel při napadení. Město budovu pak přepatrovalo a zřídilo zde pivovar, kde se vařilo pivo až do roku 1932. Od roku 1945 zde byly některé třídy národní školy. Od roku 1973, kdy byla otevřena nová ZDŠ, začala budova opět chátrat.....

Až v roce 2002 došlo k zahájení rekonstrukce. Budova dostala zcela novou střechu a věž byla komplexně opravena na vyhlídkovou, aby byla po desetiletích opět zpřístupněna veřejnosti (jako kluci jsme tam podnikali výpravy.... znali jsme tajný vchod z půdy pivovaru a na plechové střeše jsme vleže s přitisknutou hlavou u ocelových zábran, pozorovali život na náměstí…… znali jsme také všechna zákoutí rozsáhlých pivovarských-kostelních sklepení). Na plášti budovy pod oprýskanou omítkou uvidíte dnes dochované všechny stavební slohy: románská zazděná okna, uvnitř gotický oblouk i barokní prvky. Další obnova této unikátní památky je zatím pro nedostatek financí v nedohlednu.....

Jablonné v Podještědí

Pohled na Jablonné v Podještědí v mlžném oparu po západu. Vlevo vyhlídková věž s pivovarem a čapím hnízdem na komíně, vpravo Bazilika sv. Zdislavy. V pozadí pak vrchol Hvozd.

Vyhlídková věžxVyhlídková věž Jablonné v/P

Čtyřboká věž bývalého farního kostela Nanebevzetí Panny Marie, dnes vyhlídková věž z které je úžasný pohled do okolí a také do nitra onoho čapího hnízda.

Při počátečním stoupání na točitém schodišti můžete v jedné pasáži pod krovy střechy pivovaru, shlédnout pozůstatky z původního hodinového stroje.

Prvotní výstup od pokladny je velmi úzký, protože vstup i výstup má vlastní točené schodiště, kterým se dostanete k hlavnímu schodišti a zde se vám naskytne možnost pohlédnout takto jeho středem vzhůru.

Když vyšlapete hlavní část s prostorným schodištěm, které lemuje obvodové zdi věže, pohledem přes zábradlí se můžete podívat naopak dolů, co jste už zdolali.

Před závěrečným výstupem si můžete prohlédnout hodiny, které jsou na všech 4 stranách věže a prozkoumat jejich vzájemné propojení a další technické náležitosti. Také jsou zde umístěny 2 zvony, které neznalého návštěvníka velmi, ale opravdu velmi polekají, když zrovna při odbíjení bude v této pasáži. Tyto zvonící "Houby" pravidelně odbíjí po čtvrt hodině, ve čtvrt 1x, v půl 2x, ve třičtvrtě 3x a v celou vždy tolikrát, kolik je hodin (1-12). Tak a máme před sebou závěrečnou část výstupu.

Poslední část zdoláte asi po 3 otočkách na tomto schodišti. Celý prostor je nahoře uzavíratelný sklápěcími bočnicemi.

Tak jsme nahoře a po prvotním rozhlédnutí upoutá vaše oči čapí hnízdo, které je na druhém konci střechy pivovaru. Je asi 1,5 m široké a jeho výška byla téměř 2 m, ale z důvodu značného vychýlení hnízda, již musela být před několika lety snížena. Přesto je jeho váha odhadována téměř na 1 tunu. Čápi se do Česka vracejí ze střední nebo severní Afriky a létají převážně dvěma tažnými trasami, přes Gibraltar nebo Bosporskou úžinu. Na konci léta zase migrují zpět, ale neodlétají úplně všichni, jak se dozvíte na konci článku.

V roce 2010 seděli čápi na čtyřech vajíčkách, ale vylíhla se pouze tři čápata. Zbylé čtvrté vajíčko je vidět u nohy čápa. V minulosti se též stávalo, že čápat bylo více, ale to nejmenší a nejslabší, které se nedostávalo ke krmení, tak nepřežilo a z hnízda bylo nakonec po úmrtí rodiči vypuzeno.

Čápi se v sezení na vajíčkách střídají, aby si mohli také obstarat pro sebe potravu. Po vylíhnutí mláďat s nimi vždy jeden z rodičů zůstává a při výměně dohledu a péče, přináší vždy krmení pro mladé. V letošním roce 2011 seděli čápi na třech vajíčkách a také se narodila tři nádherná čápata. Zde jsou ve věku zhruba 2-3 týdnů. Od prvotního vylíhnutí bylo jedno z nich menší (vpravo s protahujícími křidélky) a také se jako poslední naučilo létat.

Takhle to nyní vypadá v posledním patře pivovaru, tedy na půdě pod střechou. Konstrukce krovů je velmi složitá a vytváří ve svém celku možná zajímavý útvar.

A jedna zajímavost na závěr.... ne všichni čápi žijící ve volné přírodě, se vrací na zimu zpět do Afriky. V Blatné na Strakonicku již třetím rokem přezimuje pár čápů bílých. Poprvé zde zůstal jen jeden čáp a v dalším roce již v páru. Protože zůstávají přes zimu, záčíná jejich páření mnohem dříve a v březnu již sedí na vejcích. Jsou oba kroužkovaní a narodili se v Německu. Zaměstnanci lihovaru, místní a majitelé sádek, čápy přikrmují, hází jim k řece nasekané kousky kaprů. Pokud není krutá zima, dokáží stát na hnízdě celou noc, když mrzne a je vánice, jsou v hnízdě zalehnuti, že je téměř není vidět a celý den nevylétnou. I zde muselo být hnízdo na místním lihovaru vysoké 1,20 m sníženo, kvůli hrozícímu pádu. Čápi sledovali úpravu z povzdálí, večer přilétli a spokojeně se zase uhnízdili. Foto a informace o přezimování čápů v Blatné čerpáno ZDE.

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace