Domů » Blog » Slovem i fotografií » Fotoplátno Plasy 2013

Fotoplátno Plasy 2013

Po účasti na výstavě v roce 2012 jsem opět obdržel nabídku od kurátora, být součástí fotografů, kteří vystaví svá vybraná díla na výstavě velkoformátových fotografií (130x90) FOTOPLÁTNO PLASY 2013 v bývalé sýpce kláštera Plasy, nacházející se nedaleko Plzně. V loňském roce jsem zde měl jednu fotografii, která prezentovala nejen mou práci, ale také město Jablonné v Podještědí, se kterým jsem životně spjat. Na letošní výstavu jsem mohl vybrat dvě své práce a tak jsem začal přemýšlet, vybírat, selektovat. Tentokrát jsem sáhl do portfolia fotografií, které si návštěvníci mých webových stránek prohlíží nejčastěji, a sám považuji snímky za pomyslný TOP v mé fotografické práci. Po krátkých úvahách jsem vybral mou oblíbenou „Hamerskou bublinu“, což je snímek pořízený pod bezpečnostním přepadem Hamerského jezera při východu slunce. Abych přeci jen svou účastí na výstavě propagoval náš kraj-region, zvolil jsem jako druhou fotografii vítězný snímek ze soutěže „Českolipsko ve čtyřech ročních obdobích“, na kterém je zachycen Skalní hrad Sloup s odrazem na hladině rybníka za hradem. Tato vítězná fotografie byla v roce 2011 použita pro výrobu velkoplošné POPUP stěny na propagaci Českolipska u nás i v zahraničí.

Samotná výstava byla zahájena vernisáží 6.7.2013 ve 14 hodin za zvuku zvonů a probíhala do konce měsíce září. Potěšilo mne, že moje fotografie s bublinou byla jako první při vstupu do sýpky kláštera. Fotografie byly rozmístěny ve třech podlažích. Sešla se zde opět skladba velmi zajímavých fotografií a některé z nich, které asi nejvíce zaujali nejen mne, jsou uvedeny pod článkem. Diskutovali jsme u jednotlivých fotografií a odpovídal jsem na otázky vzniku a pořízení mé bubliny a také, kde se přesně nachází onen krásný hrad Sloup v Čechách. Bylo to setkání s příjemnými lidmi v nádherném prostředí. Samotný klášter je obrovský komplex s velmi zajímavými architektonickými prvky, a pokud budete mít tímto směrem někdy cestu, doporučuji návštěvu. Areál je postupně rekonstruován.

Kurátor výstavy Ivo Kornatovský... těsně před otevřením sýpky... akorát na věži odbíjelo 14 hod.

Úvodní fotografie výstavy při vstupu do sýpky a moje maličkost s hamerskou bublinou.

Návštěvníkům se Skalní hrad Sloup líbil...

Jedna z dominant Českolipska a především města Sloup v Čechách

Nyní následuje několik fotografií kolegů a kolegyň, kteří vystavovali a jejichž snímky mě nejvíce oslovily. Celkem se účastnilo výstavy velkoformátových fotografií na plátně 27 autorů.

Autor: Jan Výbora z Teplic

Vlevo: František Gibala (Nižná), vpravo Ivo Kornatovský (Plasy). Až doma na monitoru jsem si všiml té "kočky" na trámu nad oknem... ale schody super, včetně naaranžování...

Autor: Jiří Durdík z Prahy, název snímku "Chaos"

Autor: Bohdan Němec (Plzeň), keporkak dlouhoploutvý byl luxusní

Po skončení vernisáže byla možnost s kurátorem výstavy Ivo Kornatovským vystoupat do hlavní věže sýpky, která schovává ve svých útrobách jedinečnou technickou památku – velký hodinový stroj z roku 1686. Tento stroj, sestavený bez jediného šroubku jen pomocí spojů a závlaček denně ručně natahován, kdy musí být vytažena do horní úvratě závaží, která stroj udržují v chodu. Stroj ukazuje hodiny na čtyřech věžních cifernících, minuty pak na dvou cifernících menších. Odbíjí čtvrthodiny a dvakráte celé hodiny pomocí táhel, kladiv a tří cimbálů v lucerně věže.

Hodinový stroj z roku 1686 - není sestaven z jediného šroubku

Ivo Kornatovský zapózoval a ukázal, jak se klikou zvedá závaží - každý den

Pohled ze šachty na závaží, která byla nově instalována v roce 1994

Z jedné fotografie závaží jsem si vytvořil grafiku a nazval jí "Pekelných 1994"

Protože jsem dorazil na vernisáž s více než hodinovým předstihem, byla možnost pořídit několik zajímavých snímků tohoto komplexu a některé z nich zde předkládám.

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace